Terug

BLOG

Zadelpijn, fietspositie en zadeltypes, hoe zit dat nu?



Zadelpijn is één van de meest voorkomende klachten bij fietsers. Voor veel fietsers hoort dit er nu eenmaal bij. Dat is jammer! Er is namelijk geen enkele reden om met deze pijn te blijven rijden. 

Waarom rijden er dan toch zoveel fietsers met zadelpijn rond? Het antwoord zit in het gebrek aan kennis van de achterliggende problemen die zadelpijn veroorzaken. De pijn is niets anders dan een signaal dat de druk op het zitvlak te hoog is. Deze druk verminderen zal automatisch de pijn verminderen!  

In onderstaande blog geven we je inzicht in de relatie tussen zadelpijn, fietspositie & de zadeltypes. 

Welk zadel is het beste? Wat is de zitbotbreedte?

Afgelopen jaren is het meten van de zitbotbreedte bijna een synoniem geworden voor het vinden van de juiste zadel. Bijna elk merk ontwikkelde een systeem om deze zitbotbreedte te meten en koppelt dit in combinatie met enkele testen aan één of meerdere zadels uit hun collectie. 

Maar is het werkelijk zo eenvoudig?

Het lijkt logisch. Je meet hoe ver de zitbotjes uit elkaar staan. Vervolgens zoek je een zadel dat bij deze breedte hoort. Hier ontstaat echter de complexiteit: met welk deel van het bekken wordt er contact gemaakt met het zadel. 

En zitten we daadwerkelijk tijdens het fietsen op onze botjes? Zijn er nog andere factoren die een rol spelen? De zitbotbreedte is inderdaad slecht een klein deel van de puzzel. Andere zaken zijn:

  • Hoe is de zitpositie van de fietser? Zit hij op de neus of eerder achteraan op het zadel?

  • Waar maakt het bekken contact met het zadel? 

  • Is er ook weefsel dat contact maakt met het zadel?

  • Zit de fietser recht op het zadel? Zowel een afwijking naar links / rechts als een verdraaiing kan een rol spelen. 

  • Heeft het heupgewricht voldoende ruimte om te bewegen? Wordt het bekken misschien omhoog geduwd wanneer de knie in de hoogste positie komt?

We kunnen besluiten dat het zadel de plaats is waar heel veel samenkomt. Maar we hebben nog steeds geen oplossing. 

Als het zo complex is, wat kunnen we dan doen?

Het juiste zadel hangt van verschillende factoren af. Maar het wordt een stuk eenvoudiger zodra de positie op de fiets juist is bepaald. 

  • Een juiste zadelhoogte zorgt ervoor dat er geen reden is om naar voren of naar achteren te schuiven. Fietsers schuiven vaak naar voor als compensatie voor een zadel dat te hoog staat.

  • De setback (terugstand van het zadel) is juist. Indien het zadel te ver naar voren staat, ervaren fietsers vaak veel druk op de neus van het zadel. Een zadel dat te ver naar achteren staat doet fietsers naar voren schuiven.

  • Het stuur staat op de juiste hoogte. Ook hier ervaren fietsers meer druk op de neus van het zadel doordat het stuur te laag staat. 

  • Een correcte afstelling van de schoenplaatjes en voldoende ondersteuning in de voetboog (zooltjes) zorgt voor meer stabiliteit en minder beweging op het zadel. Deze beweging kan leiden tot wrijvingsklachten.

Het optimaliseren van de positie zal het grootste deel van de zadelklachten oplossen. 

Een goede bikefitter bekijkt tijdens de bikefit ook het effect van verschillende zadels op de positie. Het testen van verschillende zadelvormen tijdens een bikefit optimaliseert de combinatie zadel – fietspositie en minimaliseert de kans op zadelklachten.

Producten, zadelvormen en technologie

Een zeer goede manier om de zadeldruk te analyseren is de Gebiomized zadeldrukmeting. Deze technologie laat toe om perfect te visualiseren wat er op een zadel gebeurt. Tijdens het fietsen op de rollen wordt er geregistreerd waar druk op het zadel ontstaat en hoe stabiel de fietser op het zadel zit. 

Hieronder zie je een voorbeeld van een Gebiomized zadeldrukmeting

De meeste fabrikanten bieden zadels aan in diverse vormen en uitvoeringen. Veel zadels lijken erg op elkaar en het is niet evident om de verschillen te detecteren. Met deze factoren hou je rekening: 

·        Algemene vorm van het zadel:
Een T-vorm zadel (een lange punt en loopt dan snel breed uit) geeft veel ruimte voor de dijen. Dit is fijn in een meer aeropositie (lager stuur). Een V-vorm zadel (loopt langzaam breed uit) werkt over het algemeen beter met een meer rechtop positie (MTB / Gravel).

·        Bolling van het zadel:
Is het zadel links-rechts vlak of meer bol? Een boller zadel zorgt vaak voor meer druk op het weefsel maar biedt wel meer stabiliteit.

·        Lengtevorm van het zadel:
Is het zadel volledig vlak of komt de achterzijde iets omhoog? Een wat lagere neus zorgt voor meer ruimte op het moment dat er een diepere houding wordt aangenomen.

·        Breedte van het zadel:
Een zadel moet breed genoeg zijn om voldoende steun te bieden. Een te smal zadel zorgt ervoor dat de fietser ver over het zadel heen zakt. Hierdoor ontstaat druk onder het zitvlak. Een te breed zadel zorgt ervoor dat de fietser niet ver genoeg achter op het zadel zit. Ook dit zorgt voor meer druk

·        Hardheid van het zadel:
Recent wordt ook met de hardheid van het zadel gevarieerd. Een zachter zadel zorgt voor meer comfort maar de stabiliteit is ook minder.

Testen, vergelijken, testen

In je zoektocht naar het beste zadel voor je fiets houd je rekening met volgende aspecten: 

  • Zorg eerst voor een optimale fietspositie. (Vind een bikefit specialist)

  • Vertrouw meer op je gevoel dan op de technologie. Gelukkig komen de twee vaak overeen. 

  • Test en vergelijk, maar wel onder gelijke omstandigheden.

  • Bij asymmetrische zadelklachten is de ondersteuning van de voeten een belangrijke factor.

  • Wissel je van zadel? Kies dan helemaal voor een ander model: een andere vorm, breedte,... 

  • Het juiste zadel is voor iedereen anders. Het is bovendien afhankelijk van de positie en het type fiets: een MTB kan een ander zadel vragen dan een racefiets. 

CycleFit
Thomas Wattsonlaan 2 bus 1
3930 Hamont-Achel
Belgium
Tel. +32 (0) 11 195 319
mail mail

© 2023 Cyclefit, All rights reserved