Terug

BLOG

Hoe start je met een goede bikefit?Hoe start je met een goede bikefit? 

De meeste fietsspecialisten zijn gedreven door de liefde voor de fiets. Zij willen zoveel mogelijk fietsers optimaal laten genieten van het fietsen. En dit zonder klachten.

In een tijdperk waarin informatie overal beschikbaar is en de koper veeleisend is, verschuift de focus naar het aanbieden van méér fietsplezier. Het is belangrijk om de fietser naast de juiste materialen en onderdelen aan te bieden, ook de juiste fietspositie mee te geven. 

Die volwaardige fietsbeleving kan je enkel bereiken met een optimale fietshouding. 

En daar hoort nu eenmaal een professionele bikefit bij. 


Wat is nu een goede bikefit? En hoe begin je eraan? 


Ontdek het in deze blog. Wij zijn er alvast van overtuigd dat iedereen, fietswinkel, fysiotherapeut en specialist, een goede bikefit kan aanbieden. 

Wat is een bikefit? 

Een bikefit is het afstellen van de fiets vertrekkende vanuit het lichaam van de fietser, want elk lichaam is anders. Zo creëren we het perfecte huwelijk tussen fiets en fietser. Als fietsenwinkel is het essentieel dat je de fietser begeleid naar de juiste fietspositie op basis van de klant. 


Belangrijk is dat je naar de noden van de klant luistert en hem of haar observeert. Heeft de fietser last van chronische of wederkerende pijn? Of zijn er andere klachten die optreden tijdens het fietsen? 


Enkele zaken die je meteen kan waarnemen zijn: 

  • Lichaams- en beenlengte

  • Hoe neemt de fietser zijn stuur vast? 

  • Hoe zijn de schoenplaatjes afgesleten? 


Om meer informatie over de juiste fietspositie te genereren, kan je best een dynamische bikefit uitvoeren. Hierbij rijdt de klant over een roller waardoor je meer observeert van de beweging. 

Moet ik over medische kennis beschikken? 

Wij krijgen regelmatig de vraag: moet ik over medische kennis beschikken om een goede bikefit uit te voeren? 

In het kort: neen.
Bij bikefitting stemmen we de fiets af aan het lichaam van de fietser. Het belangrijkste is dat je een goede kennis hebt over de fiets. Je gaat tenslotte aan de fiets sleutelen totdat de fiets helemaal afgestemd is op de klant. Een lichaam tot in detail kennen is een leuke extra, maar geen must. 

Uiteraard zijn er fietsers die last hebben van een blessure of een beperking. Deze mensen adviseren we om eerst een medisch expert te raadplegen. Deze medische professional helpt je de blessure te verhelpen. Vervolgens helpt een bikefitter je de fiets zo goed mogelijk op je lichaam afstemmen.

Hoe start je met een dynamische bikefitting?

Het allerbelangrijkste bij een dynamische bikefitting is: een gezonde dosis nieuwsgierigheid, de wil om te leren én de wil om de fietser zo goed mogelijk te helpen. Dat zijn de sleutels tot succes. 

Als kinesist, sportarts of fietshandelaar volg je bij ons online of fysieke opleidingen om je verder te bekwamen in bikefitting. 

 

Vanuit ons professioneel standpunt raden we je aan om eerst een goede opleiding over dynamische bikefitting te volgen. Start bijvoorbeeld met onze tweedaagse training ‘Bikefit Pro Level 1’ voor beginners, waarin je vertrouwd raakt met het proces om de juiste positie te bepalen. De cursus bestaat uit een theoretische uiteenzetting en een praktijkgedeelte. Daarnaast werken wij met internationale professionals samen om de beste opleidingen aan te bieden aan onze klanten.


Kortom, we stomen je helemaal klaar om zelf een professionele bikefit uit te voeren. Tijdens deze opleiding leer je alle kneepjes van het vak om zelfstandig een goede dynamische fietspositie bepalen. 


Heb ik een complete set-up nodig om een goede bikefit uit te voeren? 

Het allerbelangrijkste bij een goede bikefit is dat je de fietser zo goed mogelijk helpt op basis van je kennis. Zonder die kennis zijn tools alleen maar een instrument om de aandacht van de fietser te trekken. Een aparte ruimte met allerlei technologie, automatische verstelbare fietsen, lasers, camera’s enz zijn heel leuk, maar het allerbelangrijkste om een goede bikefitting uit te voeren is kennis. 

Ben je een beginner? Dan kan je met de juiste basistools al een zeer degelijke bikefitting uitvoeren. Denk hierbij aan een trainer, verstelbare stuurpen, lasers,... 

Wil je graag meer info over een dynamische bikefit? Neem dan contact op met ons via info@cyclefit.com 


CycleFit
Thomas Wattsonlaan 2 bus 1
3930 Hamont-Achel
Belgium
Tel. +32 (0) 11 195 319
mail mail

© 2022 Cyclefit, All rights reserved