Terug

BLOG

Perfectie zit in de details, vergeet het afstellen van de schoenplaatjes niet!De grote plastic of kleine metalen plaatjes onder je fietsschoenen a.k.a. de schoenplaatjes ken je als bikefitter? wellicht wel. De montage van dit schoenplaatje mag dan eenvoudig zijn. Het juist afstellen van het schoenplaatje is een ander verhaal! 

De positie van het schoenplaatje heeft namelijk een grote impact op de manier waarop de fietser beweegt. En toch wordt het vaak vergeten! De voeten zitten via je schoenen en schoenplaatjes vast aan de fiets. Op die manier bepaalt de positie van de schoenplaatjes hoe én waar onze voeten bewegen.

Elke fietser is bovendien anders gebouwd en beweegt verschillend. Net daarom is het belangrijk om bij een goede bikefit ook de nodige aandacht te besteden aan de juiste afstelling van de schoenplaatjes.  


Een goede schoenplaat afstelling: 

Wat is het niet?

 • Snel de pedaalas onder de bal van de voet plaatsen door het schoenplaatje naar voren of naar achteren te plaatsen. 

 • Kiezen voor een pedaalsysteem met veel bewegingsvrijheid zodat je altijd wel de optimale positie vindt.


 Wat dan wel? Een goede schoenplaat afstelling is : 

 1. De juiste voor- en achter positie bepalen aan de hand van de bouw van de voet.
  Hierbij hou je rekening met gevoeligheid voor eventuele klachten en de soort inspanning die de fietser doet.

 2. De nodige aandacht besteden aan de juiste positie.
  Hoever de voeten uit elkaar moeten staan bepaal je in functie van lichaamsbouw en bewegingspatroon.

 3. De juiste kanteling van de zool of voorvoet aanbrengen.
  Zorg ervoor dat een eventuele onnatuurlijke houding, veroorzaakt door het feit dat de voet vast zit, ongedaan wordt gemaakt. Het clipless pedaal zorgt voor een bepaalde mate van manipulatie die ongedaan moet worden gemaakt.

 4. Het schoenplaatje roteren zodat de voet in een natuurlijke stand op het pedaal komt te staan. Zorg ervoor dat er geen tegenkracht van het pedaal komt. 


Indien de fietser een functioneel beenlengteverschil heeft, voer je een extra stap uit om dit te compenseren. Uiteraard zijn deze afstellingen het meest effectief als de schoen de juist maat en vorm heeft. Bovendien is het raadzaam de voetboog goed te ondersteunen. Uit ervaring weten we dat dit met de standaard zooltjes vaak niet lukt. Daarom raden we (semi) custom zooltjes aan. 


Perfectie zit in de details

Bij elk optimalisatieproces is het nodig om zoveel mogelijk te testen en vergelijken. Daarom is luisteren, analyseren en de juiste uitleg geven door een goed opgeleide bikefit specialist de enige oplossing. 


We overlopen nu elk aspect van het afstellen in detail: 


 1. Voor- achter positie van de schoenplaatjes

Het is een mythe dat de pedaalas onder de bal van de voet moet staan. De bal is inderdaad het stijfste gedeelte van de voet. Voor de allereerste schoenplaatjes was de bal van de voet inderdaad de positie die stabiliteit gaf, omdat ze toen onder zeer flexibele schoenzolen kwamen. 

Ondertussen zijn we 30 jaar verder en zijn deze schoenen helemaal geoptimaliseerd. Elke fietsschoen beschikt over een stijve zool en heeft geen reden meer om de pedaalas onder de bal van de voet te plaatsen. Daardoor kunnen we nu werken met een range en afstemmen op de voorkeur van de fietser. 

Fietsers  met een voorliefde voor versnellingen en acceleratie zijn gebaat met plaatsing vooraan. Bij duuratleten plaats je de schoenplaatjes meer naar achteren. Hoe verder naar achter, hoe minder belasting op de kuiten en achilles.  

Opgelet! Zodra je de schoenplaatjes verschuift, verandert de effectieve zadelhoogte. Indien we de schoenplaatjes naar achteren schuiven, wordt de eerste schakel naar het zadel korter. Het zadel moet dus ook naar beneden. Schuif je de schoenplaatjes naar voor? Dan werken we in de omgekeerde richting en moet het zadel iets omhoog. 


 1. Binnen- buiten positie van de schoenplaatjes

Bikefitters vergeten soms de binnen- en buiten positie van de schoenplaatjes af te stellen. Samen met de lengte van de pedaalas en de Q-factor van je crankstel bepaalt de binnen-buiten positie van je schoenplaatjes hoever je voeten uit elkaar staan. . 

Veel mensen weten niet dat bij vrijwel alle pedalen het centrum van de pedaal op 53mm van de crank staat en dat de Q-factor per merk en type crank verschilt (van 145mm voor bepaalde racecranks tot 175mm voor bepaalde MTB cranks). Door het schoenplaatje naar binnen of buiten te schuiven zorg je ervoor dat de voet recht onder de knie komt te staan.

Vaak is de mogelijkheid tot verstelling in het schoenplaatje te beperkt. Dan raden we aan met pedaal spacers te werken. 

Het grote voordeel van een correcte afstelling van de binnen- buiten positie is een grotere vrijheid in de heupbeweging! 


 1. Kanteling schoenplaatjes

Er zijn maar weinig voeten die helemaal vlak zijn. Bij de meeste mensen heeft de voorvoet  een lichte kanteling ten opzichte van de hiel. Concreet wil dit zeggen dat de kleine teen zich lager bevindt dan de de grote teen. 

Bij het inklikken van de voet, moet de voorvoet helemaal vlak staan. Hierdoor ontstaat er een kracht die zorgt voor een rotatie van de hiel tijdens het fietsen. Vervolgens vertoont de knie een links-rechts beweging. Een goede oplossing is het plaatsen van dunne wedges tussen de schoenen en schoenplaatjes. 


 1. Rotatie schoenplaatjes 

De meeste schoenplaatjes op de markt bieden enige mate van rotatie (float). Dit is echter geen wrijvingsloze rotatie (free float). In de meeste gevallen blijft er een kracht die de voet telkens weer terug naar het midden duwt. Deze kracht wordt, bewust of onbewust, als hinderlijk ervaren. 

Monteer je de schoenplaatjes zo dat de neutrale stand overeenkomt met de natuurlijke positie van de voet, dan is dit opgelost.


Overloop deze stappen bij élke bikefit

We raden bikefitters aan bovenstaande stappen te doorlopen bij élke bikefit. Zijn er specifieke klachten, ga je er uiteraard dieper op in. Maar ook bij het ontbreken van klachten, raden we aan de positie van de schoenplaatjes uitgebreid te behandelen. Klachten en oorzaak zitten immers niet altijd op dezelfde plaats.  Met name a-symmetrische zadelklachten (discomfort aan 1 zijde op het zadel) worden vaak veroorzaakt door instabiliteit vanuit de schoenplaatjes.


CycleFit
Thomas Wattsonlaan 2 bus 1
3930 Hamont-Achel
Belgium
Tel. +32 (0) 11 195 319
mail mail

© 2022 Cyclefit, All rights reserved