Terug

BLOG

De juiste fietsschoenen voorkomen pijnlijke voeten en tintelende tenen!De juiste fietsschoenen voorkomen pijnlijke voeten en tintelende tenen!

 Pijn of een oncomfortabel gevoel van de voeten is één van de meest voorkomende klachten bij fietsers. Veel fietsers hebben last van brandende voeten, tintelende tenen, drukpunten of andere ongemakken tijdens het fietsen.

Deze klachten zijn meestal eenvoudig op te lossen met een correcte positie van het schoenplaatje én de juiste schoen. Ook al heb je de schoenplaatjes correct afgesteld, zonder de juiste fietsschoen los je het probleem dus niet op.

 De juiste fietsschoenen kiezen

Waar moet ik op letten bij de keuze van fietsschoenen? De meeste fietsers kiezen hun schoenen op basis van:

·        Stijfheid van de zool
          Sluitingssysteem (veters, boa sluitingen of velcro)
·        Design en kleur
·        Prijs
·        Beschikbaarheid
·        Merk / imago 

Al deze factoren zijn belangrijk bij de keuze van de juiste fietsschoen, maar het belangrijkste element vinden we niet terug in het lijstje! 

De meest essentiële vereisten voor een goede fietsschoen zijn: de juiste maat en de juiste vorm. Alle andere argumenten uit het lijstje hierboven komen pas daarna aan bod.

De juiste schoenmaat en vorm kiezen

Vaak wordt de simpele regel “schoenmaat +1” genomen voor fietsschoenen. Dit klopt helemaal niet!

Het foutieve advies ontstond doordat veel fietsers hun fietsschoenen online kopen. Veel fietsschoenen van populaire merken zijn relatief smal. Er werd dus nogal eens aangeraden om één maat groter te nemen dan de gewone schoenmaat. Dit om te compenseren voor de te smalle schoenen. Een grotere schoen is tenslotte ook breder.

 Deze “schoenmaat +1” regel resulteert in:

·        schoenen die te groot zijn in de lengte
·        hierdoor zitten de sluitingen op delen van de voet die minder stabiel zijn
·        moeilijkheden bij het afstellen van de schoenplaatjes: ze kunnen niet genoeg     naar achteren ingesteld worden
·        schoenen die te ruim zijn in de hiel (waardoor de voet niet stabiel in de schoen zit)
Hoe kies je dan wel de juiste fietsschoen?

Om de juiste schoen te kiezen is het belangrijk om te passen! Een fietsschoen is dus bij uitstek een product waarvoor je bij een specialist moet zijn.

Passen kan je uiteraard door de schoen aan te trekken, maar nog beter is het om de binnenzool uit de schoen te halen en je voet op de binnenzool te zetten. Bij een passende schoen komt de voet nergens meer dan 3-5mm over de binnenzool en is voor de tenen maximaal 5-8mm ruimte.

 De figuur hieronder geeft weer wat het effect is, alle drie de voeten hebben gelijke lengte maar verschillen in de breedte. De drie zolen (dus ook de schoen waar ze in zitten) hebben een aangepaste breedte.

In figuur 1 zie je dus drie goed passende schoen-voet combinaties.

Figuur 1: drie voeten met verschillende breedte en schoenen met de juiste breedte.

 Wat gebeurt er wanneer een vrij brede voet (veel voorkomend in Noord west Europa) in de verschillende schoenen wordt geplaatst?

 Dat zien we in figuur 2. Veel fietsers hebben een vrij brede voet en gebruiken toch een standaard (vrij smalle) fietsschoen. Hierdoor wordt de voet samengeduwd met alle nadelige gevolgen van dien. 

Figuur 2: een brede voet op schoenen met verschillende breedtes

 Het is dus essentieel om bij aankoop van nieuwe fietsschoenen de lengte én de breedte te controleren.

Heb je een grotere (lengte)maat nodig opdat de schoen in de breedte zou passen, dan is de vorm van de schoen niet geschikt voor jouw voeten. Kies in dat geval beter een ander merk of een ander type fietsschoen.

 De perfecte fietsschoen

Hebben de fietsschoenen de juiste lengte en breedte, dan zijn de eerste belangrijke stappen gezet.

Wil je een perfecte “fit”? Kijk dan eens in 3D naar de pasvorm. Elke schoen (niet enkel fietsschoenen trouwens) kan je verder optimaliseren door de vorm van de voetboog als bepalende factor mee te nemen.

 De meeste binnenzolen van fietsschoenen zijn licht voorgevormd, maar in de meeste gevallen is dit enkel een schuimvorm die niet of nauwelijks ondersteuning biedt. Te veel ondersteuning is namelijk niet comfortabel.

 Om een perfect passende schoen te vinden, zoeken we dus een binnenzool die de vorm van de voet volgt. De juiste binnenzool ondersteunt de voet zonder deze naar boven te duwen en zorgt ervoor dat tijdens een inspanning de voet niet “inzakt”.

Voor het bepalen van de juiste binnenzool, zijn er verschillende systemen op de markt. De meeste systemen werken op basis van een simpele, maar effectieve voetvorm bepaling, bijvoorbeeld een voetafdruk op een warmte gevoelige plaat (zie figuur 3).

Figuur 3; een voetscan op een warmte gevoelige plaat

Aan de hand van de voetvorm kies je de juiste set binnenzolen. De vorm en support van een passende binnenzool zorgt ervoor dat de voet optimaal ondersteund wordt. Het resultaat voor de fietser is meer comfort, stabiliteit en links-rechts beweging in de knie.

 In figuur 4 zien we de positieve effecten bij het gebruik van de Currex Bikepro binnenzolen.

Figuur 4: verbeteringen van stabiliteit en efficiency door gebruik van Currex BikePro binnenzolen.

Conclusie
·   Pijnlijke voeten tijdens het fietsen worden meestal veroorzaakt door slecht passende schoenen.
·        De maat en pasvorm zijn het belangrijkste bij de aankoop van fietsschoenen. Pas daarna kijk je naar andere aspecten als sluitingssysteem, prijs, merk en design.
·        Een fietsschoen koop je bij een specialist met kennis van zaken.
·        Een passende fietsschoen heeft de juiste breedte en lengte.
·        Een perfecte passende fietsschoen krijg je door een aangepaste inlegzool te gebruiken.
Experts op het vlak van fietsschoenen vind je op onze dealers pagina. Alle Bikefitters die de Cyclefit opleidingen volgden, hebben een bovengemiddelde kennis van fietsschoenen.
CycleFit
Thomas Wattsonlaan 2 bus 1
3930 Hamont-Achel
Belgium
Tel. +32 (0) 11 195 319
mail mail

© 2022 Cyclefit, All rights reserved