Terug

BLOG

Data of gevoel: wat werkt het beste bij een bikefit?DATA OF GEVOEL: WAT WERKT HET BESTE BIJ EEN BIKEFIT?

 Fietsmeting, het synoniem voor een bikefit zegt het al. Er moeten bepaalde zaken gemeten worden. In deze blog onderzoeken we de achtergrond, de voor- en nadelen van enkele specifieke parameters die gemeten worden tijdens een bikefit.

 STATISCHE OF DYNAMISCHE BIKEFIT

30 jaar geleden werden de eerste Bikefit systemen ontwikkeld. Deze systemen gingen uit van de relatie tussen bepaalde lichaamsmaten zoals beenlengte en de afstelling van de fiets. Deze systemen spelen nog steeds een belangrijke rol in de markt om de juiste framemaat te bepalen. Wil je hier meer over weten? Lees dan deze blog

 In wat volgt gaan we dieper in op de dynamische fietsmeting. Dit is een meting waarbij de fietser beweegt. Dit kan zowel op zijn eigen fiets of op een verstelbare fiets, een fitbike.

Afbeelding 1 – Purely Custom fitbike, de referentie op het vlak van fitbikes

 HET ANALYSEREN VAN BEWEGING

 Tijdens een dynamische bikefit kijk je als bikefitter naar de manier waarop de fietser beweegt in plaats van de lichaamsmaten te gebruiken. Tijdens een dynamische meting worden bewegingsgerelateerde parameters waargenomen. De bikefitter legt eerst de beweging vast door de persoon te laten fietsen. Meestal wordt dit ook vastgelegd met één van deze twee filmtechnieken:

  Standaard optische camera’s

  Geavanceerde optische systemen 

Ook kan je nog variëren in filmen. Ga je enkel de beweging vastleggen langs één kant? Of heb je meerdere camera’s nodig om de totale beweging te kunnen vastleggen.

VIDEO ANALYSE (MOTION CAPTURE – 2D – 3D)

Bij dynamische bikefits komen vaak 3D camera’s en motion capture systemen aan bod. Vaak is dit niet voor iedereen duidelijk. Daarom geven we jullie een korte uitleg over deze systemen:

  Motion capture system is een camerasysteem dat beweging vastlegt. Hierbij vindt een deel van de analyse van deze beweging automatisch plaats. Bepaalde punten van het lichaam zijn hier gemarkeerd waardoor een softwarepakket zeer eenvoudig de relatie tussen deze twee punten uitrekent. Bijvoorbeeld: de hoek die een knie maakt als je maat voor de zadelhoogte.

  2D camera: deze camera volgt een punt in de ruimte in twee richtingen. De camera ziet of een elleboog naar voor of achter gaat, maar ook of hij naar boven of beneden schuift. De camera stelt niet vast of de elleboog dichterbij de camera komt of zich ervan verwijdert.

  3D camera: Bij een 3D systeem zijn er meerdere camera’s waardoor de software een punt in alle 3 de richtingen kan volgen. De meeste 3D- systemen (‘Specialized’ is hier samen met ‘Retul’ marktleider) op de markt filmen de fietser echter maar van 1 kant tegelijkertijd. Daardoor ontstaat er  geen 3D- beeld van de fietser. Voor een volledig 3D beeld van de fietser gebruik je best het Spaanse STT. Deze camera’s volgen de gehele beweging van de rijders (zie afbeelding 2).


Afbeelding 2: een weergave van een dubbelzijdig (3D systeem)

ANALYSE VAN DE BEWEGING

Het vastleggen van de beweging is natuurlijk een zinloze handeling als we geen data aan de beweging koppelen. In dit geval kijkt de bikefitter naar bepaalde parameters zoals de kniehoek, schouderhoek en ellebooghoek. Vervolgens vergelijkt hij deze met bepaalde aangeleerde ranges van waarden.

 Onderstaande afbeelding geeft aan welke waardes bepaalde parameters mogen hebben.


Figuur 3: standaard range dynamische bikefitting

Je denkt nu waarschijnlijk dat je op basis van Figuur 3 en een analyse systeem om de hoeken tijdens het fietsen te meten een perfecte bikefit kan uitvoeren. In de praktijk is die echter heel wat complexer. 

Zoals in figuur 3 te zien is, zijn alle parameters voorzien van behoorlijke ranges. Voor de kniestrekking geeft het systeem 27 tot 37 graden aan. Het verschil tussen 27 en 37 graden is afhankelijk van de absolute zadelhoogte toch al snel 15 mm verschil in zadelhoogte. Baseer je een bikefit enkel op deze data, dan zal je dus geen verschil zien tussen die 15 mm. De beweging zit immers in de juiste range.

Het is precies hierdoor dat er niet 1 set van ideale parameters is die voor elke fietser gelden. Een dynamische bikefit zal niet enkel dynamisch moeten zijn omdat de fietser beweegt, maar een dynamische bikefit zal ook dynamisch moeten zijn vanwege de dynamiek tussen fitter en fietser.

VERGELIJKEND TESTEN

Als bikefitter wil je in die range van 15mm de optimale zadelhoogte voor deze fietser, zijn fiets en zijn doelen, kunnen adviseren. We gebruiken hier de zadelhoogte als voorbeeld, maar hetzelfde geldt voor zadel-terug-stand en stuurpositie.

Om een goed advies te geven is er maar één mogelijkheid, namelijk simuleren en vergelijkend testen.

 Dit proces vraagt van de bikefitter meer interesse en achtergrondkennis in de fietser. Ook vraagt dit een actievere rol van de fietser. Het eindresultaat is echter vele malen nauwkeuriger en consistenter.

Het ideale scenario is dat de bikefitter de software analyse als richting gebruikt. Deze waarden zijn namelijk gebaseerd op gemiddelden. Op basis van de doelen van de fietser worden er een serie afstellingen gedaan.

De data uit softwarepakketten ondersteunen de observaties en geven richting, maar mogen nooit een doel op zich worden in de bikefit. Door te werken op basis van kennis en vergelijkende testen, zal de fietser zich ook veel meer bewust zijn van het effect van bepaalde veranderingen op zijn fietspositie.

 CONCLUSIES

  Statische meting op basis van lichaamsmaten zijn het minst nauwkeurig. Over het algemeen zijn deze voldoende accuraat voor het bepalen van framematen.

  Een dynamisch fit is gebaseerd op bepaalde ranges zoals de kniehoek. Deze fit is iets nauwkeuriger. Door de grootte van de ranges zijn de resultaten minder consistent (verschillende fitters hanteren verschillende ranges). Hier is het belangrijk om te realiseren dat de systemen waarmee de bewegingen worden vastgelegd niets zeggen over de kwaliteit van het resultaat.

  Een dynamisch fit is gebaseerd op vergelijkende testen en de kennis van de bikefitter. Het is veruit het meest nauwkeurig. Wanneer deze methode goed toegepast wordt, ondersteunt de technologie de bikefitter. Ook de communicatie met de fietser wordt hierdoor beter.


CycleFit
Thomas Wattsonlaan 2 bus 1
3930 Hamont-Achel
Belgium
Tel. +32 (0) 11 195 319
mail mail

© 2022 Cyclefit, All rights reserved