Wat is het verschil tussen een statische en dynamische bikefit?
Het grote verschil tussen een dynamische en een statische bikefit is dat bij een statische bikefit een algoritme de positie berekend op basis van lichaamsmaten, dit heeft een aantal voordelen, dit gaat namelijk snel, is niet afhankelijk van de persoon die de meting doet en u hoeft niet voorbereid te zijn. Het grote nadeel is dat je niet kunt voelen wat een bepaalde houding met je doet, je zit namelijk niet op de fiets, je beweegt niet. Het dynamische aan een dynamische meting is namelijk het feit dat je op de fiets zit en wijzigingen direct worden doorgevoerd waardoor de fitter kan zien wat er gebeurd. En waardoor jij ook direct verschillen voelt.
Waaraan herken ik een goede bikefitter?
Een goede bikefitter is iemand die vooral goed kan luisteren en veel van jou als fietser wil weten, en dan niet perse of je nu 1200 of 10.000km per jaar fietst, maar vooral wat je voelt en bemerkt op het moment dat er iets aan je positie veranderd wordt. Een goede bikefitter gebruikt technologie (camera's, 3D systemen, etc,..) vooral als communicatie middel en niet als iets wat kan bepalen wat je als fietser voelt. Daarnaast gebruikt een goede bikefitter veel vergelijkend testen om het effect van aanpassingen te kunnen zien en voelen.
Ik heb gelezen dat het meten van de kniehoek een goede methode is om de zadelhoogte te bepalen?
Van oudsher werd de zadelhoogte bepaalde door de beenlengte te meten, logischerwijs heeft de beenlengte van iemand invloed op de zadelhoogte, maar omdat niet iedereen zijn been op dezelfde wijze strekt heeft beenlengte als parameter voor de zadelhoogte wat beperkingen. De kniehoek lijkt op het eerste gezicht dan een betere parameter omdat hier de manier van bewegen iets in mee wordt genomen. De kniehoek heeft enigszins dezelfde nadelen als beenlengte, namelijk de individuele verschillen tussen fietsers worden niet mee genomen. Daarom blijft het kijken en volgen van de beweging de beste methode om de zadelhoogte te bepalen.
Hoe stel ik het beste een schoenplaatje af?
De afstelling van een schoenplaatje is hoogst individueel bepaald en hier wordt vaak maar naar 1 afstelling gekeken, namelijk enkel de voor- achter positie van het plaatje. De juiste afstelling bevat echter ook componenten als binnen- buiten afstelling (hoever staan je voeten uiteen), rotatie en eventueel kanteling van de voet.
Dit gehele proces begint natuurlijk met de juiste maat fietsschoen. Een goede fietsschoen heeft de juiste vorm (een puntige schoen voor een ronde voet werkt niet goed) , de juiste breedte en lengte.
Een goede bikefitter kijkt hier bij een bikefit naar voor hij of zijn aan de afstelling van het schoenplaatje begint.
Ik heb een zadelmeting laten doen, maar nog steeds zadelklachten?
De meeste zadelmetingen die worden gedaan meten de zogenaamde zitbotbreedte op, dit is een maat die iets zegt over hoe ver je zitbotjes (een term die in de anatomie trouwens niet bestaat) uit elkaar staan. Helaas geeft dat slechts een zeer beperkt beeld. De zitbotjes zijn slechts 1 klein deel van de interactie tussen de fietser en het zadel. Op het moment dat het zadel niet op de juiste plek staat is het heel moeilijk het zadel op de juist manier te gebruiken. Ter compensatie van een zadel wat te hoog staat schuiven fietsers bijvoorbeeld vaak naar voren op het zadel. Dan kom je op een plek op het zadel te zitten waren er weinig steun is. In dit soort situaties is de oplossing dan ook vaak een aanpassing aan de positie. Ook gebrek aan stabiliteit zorgen vaak voor zadelproblemen, stabiliteitsproblemen beginnen vaak bij de voet-pedaal verbinding of in de heup. Ook hier is een gehele bikefit vaak de juiste oplossing